
Dzisiaj przygotowałam dla was przepis na szybkie i pożywne śniadanie. Placki bananowe i z jabłkami są równie pyszne na zimno, dlatego świetnie sprawdzą się też do wzięcia na wynos jako przekąska albo drugie śniadanie. Samo przygotowanie to tylko kilka minut — najdłużej trwa smażenie, a całość i tak zamyka się w dwudziestu minutach. Wiem, że rano mało kto ma czas i ochotę sterczeć w kuchni, dlatego szybki przepis 😉 Ładne i pyszne śniadanie naprawdę potrafi zrobić dzień, dlatego warto poświęcić mu chwilę uwagi i zafundować sobie prawdziwy wypas z rana.
Wrzucam tutaj dwa przepisy na placki w wersji bananowej i z jabłkami. Oczywiście możecie wprowadzać tutaj własne modyfikacje na przykład dorzucić suszone owoce czy nasiona do środka.


- 2 jajka
- 1 duży, dojrzały banan (lub dwa małe)
- 3-4 łyżki płatków owsianych mielonych (jeśli nie macie mielonych wystarczy, że potem będziecie dłużej miksować całość)
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 3-4 łyżki mąki (np. żytniej)
- kilka łyżek mleka lub wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- esencja waniliowa
- cynamon
- kakao (jeśli chcecie, żeby placuszki były czekoladowe)
- wiórki kokosowe
- masło orzechowe (wtedy placuszki będą bananowo-orzechowe)
- syrop daktylowy, owoce, lub ziarna
- Miksujemy jajka z dodatkiem łyżki masła lub oleju kokosowego do momentu aż się spienią i zaczną robić puszyste.
- Dodajemy banana, płatki owsiane, mąkę, mleko i szczyptę soli i nadal wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
- Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, można dodać trochę wody lub mleka. Jeśli masa wychodzi zbyt rzadka, dodajemy mąkę lub płatki owsiane.
- Placuszki smażymy na patelni, którą smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Czekamy aż się zarumienią
- Gotowe placuszki polewamy syropem daktylowym, posypujemy owocami, orzechami lub ziarnami np. migdały, chia — zależnie od tego, na co mamy ochotę 🙂
- Do smarowania patelni nie trzeba używać dużej ilości tłuszczu. Ja rozsmarowuję go silikonowym pędzelkiem, a czasami zdarza mi się smażyć bez dodatku tłuszczu, ponieważ placuszki mają w sobie odrobinę tłuszczu nie przywierają do patelni.


- 2 jajka
- 1 dojrzały banan
- 1 jabłko
- 1-2 łyżki płatków owsianych mielonych (jeśli nie macie mielonych wystarczy, że potem będziecie dłużej miksować całość)
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 3-4 łyżki mąki (np. żytniej)
- kilka łyżek mleka lub wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- esencja waniliowa
- cynamon
- Jabłko ścieramy na tarce
- Miksujemy jajka z dodatkiem łyżki masła lub oleju kokosowego do momentu aż się spienią i zaczną robić puszyste.
- Dodajemy banana, płatki owsiane, mąkę, mleko i szczyptę soli i nadal wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. UWAGA! Nie miksujemy tych składników z jabłkiem!
- Do gotowej, puszystej masy dodajemy starte na tarce jabłko i mieszamy całość.
- Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, można dodać trochę wody lub mleka. Jeśli masa wychodzi zbyt rzadka, dodajemy mąkę lub płatki owsiane.
- Placuszki smażymy na patelni, którą smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Czekamy aż się zarumienią
- Gotowe placuszki polewamy syropem daktylowym albo wcinamy bez niczego 😉
- Tak jak przy placuszkach bananowych — do smarowania patelni nie trzeba używać dużej ilości tłuszczu. Ja rozsmarowuję go silikonowym pędzelkiem, a czasami zdarza mi się smażyć bez dodatku tłuszczu, ponieważ placuszki mają w sobie odrobinę tłuszczu nie przywierają do patelni.
Smacznego 🙂