punkt zwrotny - jedzenie

Placki bananowe i placki z jabłkami – szybkie i pyszne [PRZEPIS]

by lekkaprzesada-
placki-bananowe-i-jablkowe-przepis

Dzisiaj przygotowałam dla was przepis na szybkie i pożywne śniadanie. Placki bananowe i z jabłkami są równie pyszne na zimno, dlatego świetnie sprawdzą się też do wzięcia na wynos jako przekąska albo drugie śniadanie. Samo przygotowanie to tylko kilka minut — najdłużej trwa smażenie, a całość i tak zamyka się w dwudziestu minutach. Wiem, że rano mało kto ma czas i ochotę sterczeć w kuchni, dlatego szybki przepis 😉 Ładne i pyszne śniadanie naprawdę potrafi zrobić dzień, dlatego warto poświęcić mu chwilę uwagi i zafundować sobie prawdziwy wypas z rana. 


Wrzucam tutaj dwa przepisy na placki w wersji bananowej i z jabłkami. Oczywiście możecie wprowadzać tutaj własne modyfikacje na przykład dorzucić suszone owoce czy nasiona do środka. 

Puszyste placki bananowe
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 2 jajka
  2. 1 duży, dojrzały banan (lub dwa małe)
  3. 3-4 łyżki płatków owsianych mielonych (jeśli nie macie mielonych wystarczy, że potem będziecie dłużej miksować całość)
  4. 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  5. 3-4 łyżki mąki (np. żytniej)
  6. kilka łyżek mleka lub wody (najlepiej gazowanej)
  7. szczypta soli
Opcjonalnie
  1. esencja waniliowa
  2. cynamon
  3. kakao (jeśli chcecie, żeby placuszki były czekoladowe)
  4. wiórki kokosowe
  5. masło orzechowe (wtedy placuszki będą bananowo-orzechowe)
Do ozdobienia
  1. syrop daktylowy, owoce, lub ziarna
Sposób wykonania
  1. Miksujemy jajka z dodatkiem łyżki masła lub oleju kokosowego do momentu aż się spienią i zaczną robić puszyste.
  2. Dodajemy banana, płatki owsiane, mąkę, mleko i szczyptę soli i nadal wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, można dodać trochę wody lub mleka. Jeśli masa wychodzi zbyt rzadka, dodajemy mąkę lub płatki owsiane.
  4. Placuszki smażymy na patelni, którą smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Czekamy aż się zarumienią
  5. Gotowe placuszki polewamy syropem daktylowym, posypujemy owocami, orzechami lub ziarnami np. migdały, chia — zależnie od tego, na co mamy ochotę 🙂
Wskazówki
  1. Do smarowania patelni nie trzeba używać dużej ilości tłuszczu. Ja rozsmarowuję go silikonowym pędzelkiem, a czasami zdarza mi się smażyć bez dodatku tłuszczu, ponieważ placuszki mają w sobie odrobinę tłuszczu nie przywierają do patelni.
lekka przesada http://www.lekkaprzesada.pl/
Ten przepis to modyfikacja tego na placuszki bananowe. To taka moja wersja racuchów, które uwielbiam. Jeśli dodamy do nich wanilii i cynamonu pachną jesienią 😉 

Puszyste placki z jabłkami
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 2 jajka
  2. 1 dojrzały banan
  3. 1 jabłko
  4. 1-2 łyżki płatków owsianych mielonych (jeśli nie macie mielonych wystarczy, że potem będziecie dłużej miksować całość)
  5. 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  6. 3-4 łyżki mąki (np. żytniej)
  7. kilka łyżek mleka lub wody (najlepiej gazowanej)
  8. szczypta soli
Opcjonalnie
  1. esencja waniliowa
  2. cynamon
Sposób wykonania
  1. Jabłko ścieramy na tarce
  2. Miksujemy jajka z dodatkiem łyżki masła lub oleju kokosowego do momentu aż się spienią i zaczną robić puszyste.
  3. Dodajemy banana, płatki owsiane, mąkę, mleko i szczyptę soli i nadal wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. UWAGA! Nie miksujemy tych składników z jabłkiem!
  4. Do gotowej, puszystej masy dodajemy starte na tarce jabłko i mieszamy całość.
  5. Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, można dodać trochę wody lub mleka. Jeśli masa wychodzi zbyt rzadka, dodajemy mąkę lub płatki owsiane.
  6. Placuszki smażymy na patelni, którą smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Czekamy aż się zarumienią
  7. Gotowe placuszki polewamy syropem daktylowym albo wcinamy bez niczego 😉
Wskazówki
  1. Tak jak przy placuszkach bananowych — do smarowania patelni nie trzeba używać dużej ilości tłuszczu. Ja rozsmarowuję go silikonowym pędzelkiem, a czasami zdarza mi się smażyć bez dodatku tłuszczu, ponieważ placuszki mają w sobie odrobinę tłuszczu nie przywierają do patelni.
lekka przesada http://www.lekkaprzesada.pl/
Gotowe placki można polać syropem daktylowym, położyć na nie odrobinę jogurtu naturalnego lub zrobić domowy mus owocowy. Polecam podawać je w formie piramidy 🙂 To zdecydowanie moje ulubione śniadanie i bardzo mi brakuje tego smaku na obecnej diecie eliminującej węglowodany. Robię za to eksperymenty z wersją z mąką kokosową, ale na razie wychodzi z tego raczej kokosowa jajecznica niż placki. Jak tylko znajdę złote proporcje pojawi się przepis 😉 

Smacznego 🙂