punkt zwrotny - jedzenie

7 prostych i szybkich przepisów na zdrowe, domowe lody

by lekkaprzesada-
lody-domowe-proste-przepisy

Lato nadal trwa, słońce mocno przypieka, a ja mam dla Was coś na ochłodę , czyli kilka pomysłów na zdrowe lody . Nie wiem jak jest u Was, ale jedną z moich największych grzesznych przyjemności są właśnie lody. Gotowe sklepowe słodycze właściwie mogą dla mnie nie istnieć, poza lodami właśnie.

Zwłaszcza latem, kiedy pokonując wcale niedługą trasę dom-sklep urozmaicam sobie podróż tym grzeszkiem na patyku. Lubię mieć w zamrażarce mały zapasik, żeby mieć koło ratunkowe w razie przegrzania. Moimi ulubieńcami są lody mleczne i śmietanowe, ale smutna prawda jest taka, że nie mogę spożywać dużej ilości nabiału, a zwłaszcza w połączeniu ze zbyt dużą ilością sztucznych dodatków, a niestety tych nie brakuje w sklepowych lodach, ale też w tych które serwują lodziarnie. Kiedy zjadam coś raz na jakiś czas, da się przeżyć, ale te słodycze pochłaniam w sporej ilości, dlatego wolę, żeby były jak najzdrowsze, a stąd już krótka droga do eksperymentów i domowej produkcji. Testy trwają już jakiś czas, a ja mam dla Was kilka superszybkich przepisów na lody kremowe i sorbetowe.

Jak zrobić domowe lody? 

Szukałam zamiennika, który pozwoli mi zachować namiastkę tego kremowego posmaku – padło na banana. Oczywiście lody można przygotowywać na bazie różnych innych roślinnych składników – na przykład z dodatkiem mleka migdałowego, czy kokosowego, ale ja najczęściej bazuję na bananie. Ważne, żeby był on bardzo dojrzały – wtedy lody będą naprawdę słodkie. 

Do przygotowania lodów potrzebna jest miska, blender i plastikowe pojemniczki do ich zamrożenia. Deser można wykonać także na bazie mrożonych owoców – wtedy są gotowe do spożycia, ale zanim wybierzecie tę opcję upewnijcie się jaką moc przerobową masz Wasz blender. Niestety mój obecny sprzęt nie daje sobie rady z takimi wyzwaniami – dlatego w grę wchodzi tylko opcja nr 1. 

Lody chałwowe

Moje ulubione! Oczywiście nie jest to smak identyczny ze sklepową chałwą, ale dla mnie i tak jest pyszny 😉 

Składniki:
– banan
– tahini
– opcjonalnie nasiona sezamu
– opcjonalnie ekstrakt z wanilii

lody

Dojrzałego banana zmiksować z łyżeczką tahini. Jeśli chcecie, żeby smak był intensywniejszy dodajcie więcej tahini. Ja po zblendowaniu całości lubię dorzucić do tego zestawu nasiona sezamu, ale uwaga – są one mocno wyczuwalne i podczas jedzenia dają bardzo śmieszne wrażenie łaskotania po podniebieniu 😉 

Lody arbuzowe – sorbet

Składniki:
– arbuz
– sok z połowy cytryny

lody_2

Jeśli nie lubicie sorbetów możecie dodać także odrobinę mleka np. roślinnego. Arbuza kroimy na kawałki, pozbywamy się pestek i blendujemy. Do tego dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Ja nie dodaję wody, ale jeśli wolicie lodowe lizaki możecie rozwodnić mieszankę.

Taką masę przekładamy do pojemniczków na lody na patyku i wkładam do zamrażarki, na godzinę.

Lody owoce leśne – sorbet

Składniki:
– maliny
– borówka amerykańska
– opcjonalnie miód 

lody_3

Coś dla miłośników kwasiorków 😉 Całość miksujemy i przekładamy do pojemniczków. Jeśli nie lubicie kwaskowatych lodów podczas mieszania można dodać odrobinę miodu. 

Lody daktylowe – dwa warianty 

Wersja nr 1

Składniki:
– syrop daktylowy (kupny lub domowowy)
– banan albo mleko kokosowe

Na jednego banana dodajemy łyżkę lub dwie syropu daktylowego . To wyjątkowo słodkie połączenie. 

Wersja nr 2

Składniki: 
– daktyle 
– mleko kokosowe

Słodycz daktyli równoważy smak mleka kokosowego. Odrobinę, ale tylko odrobinę,  mniej słodka wersja. Jeśli macie słabszy blender namoczcie wcześniej daktyle – to ułatwi zmiksowanie ich. 

lody

Lody pinacolada

Składniki:
– ananas 
– mleko kokosowe
– woda
– banan 
– sok z połowy cytryny 

lody

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy. Mleka kokosowego dodajemy po trochę w niewielkich ilościach, tak żeby całość nie wyszła za bardzo wodnista. Można dosypać trochę wiórek kokosowych. Dokładnie taka sama mieszanka świetnie sprawdza się jako smoothie – koktajl 🙂 

Lody kawowe 

Składniki: 
– banan 
– mocna esencja kawowa np. espresso z ekspresu do kawy albo napar z kawiarki

lody_4

Na jednego banana dajemy łyżkę esencji albo dwie (jeśli chcemy, żeby smak był bardzo intensywny). Całość miksujemy i wkładamy do pojemniczków na lody na patyku. Można dodać też esencję waniliową. 

Lody bakaliowe

Składniki:
– banan
– rodzynki
– żurawina
– orzechy
– migdały 
– pistacje 
– morele 
– inne suszki

lody

Najpierw miksujemy wszystkie bakalie, tak żeby posiekać je na drobne części. Potem dodajemy banana i dalej blendujemy aż do uzyskania puszystej masy. Jeśli blender nie daje rady albo całość jest zbyt gęsta można dodać mleka naturalnego lub roślinnego. 

Ufff, mam nadzieję, że któryś smak przypadnie Wam do gustu i wykorzystacie przepisy. Sami widzicie – są naprawdę proste i szybkie! Może też znacie jakiś szybki przepis na domowe lody? 

Sporo napracowałam się przy tym wpisie. Nadwyrężyłam też nerwy i cierpliwość współlokatorów i sąsiadów, także jeśli podoba Wam się ten wpis będę wdzięczna jeśli podzielicie się nim dalej.

Będzie jeszcze lepiej jeśli polubicie stronę na Facebooku albo Instagramie🙂