punkt zwrotny - jedzenie

Brownie z fasoli. Zdrowe, szybkie, mocno czekoladowe

by lekkaprzesada-
brownie-z-fasoli

Czy jest tu ktoś, kto nie lubi ciast albo czekolady? Prawdziwego brownie spróbowałam bardzo niedawno i przepadłam zatapiając zęby, w przepełnionym czekoladą kawałku. Skoro znam już oryginał przyszła pora na eksperymenty. Wypróbowałam już obłędnie pyszne brownie z daktyli, z przepisu Gosi (rabarbarowo.pl), a potem dzięki mojej drogiej Blondynce odkryłam smak brownie z fasoli. Zobaczcie jaki przepis mi podsunęła.

brownie z fasoli

Do jego wykonania potrzebujecie tylko kilku składników, które na pewno macie w domu. Fasolę przed zmieszaniem z resztą składników warto opłukać. Koniecznie zaopatrzcie się w dojrzałe banany. Dzięki temu całe ciasto będzie słodsze i obejdzie się bez dużej ilości dodawania cukru lub jego zdrowych zamienników (tę zdrowozamiennikową opcję polecam najbardziej). Dla nadania całości jeszcze bardziej czekoladowego smaku na końcu możecie wysmarować swoje brownie z fasoli polewą daktylową, którą również robi się ekspresowo. 
> Zobacz też poprzedni zdrowy przepis na placki bananowe z jabłkami -> Placki bananowe i placki z jabłkami

Brownie z fasoli
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 2 puszki czerwonej fasoli
  2. 3-4 jajka
  3. 2 banany
  4. 2-3 łyżki ciemnego kakao albo mieszanka kakao i karobu
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 2-3 łyżki oleju
Coś do posłodzenia
  1. Wszystko zależy od tego, jak bardzo słodkie chcecie mieć ciasto 😉
  2. Możecie użyć dowolnej substancji słodzącej (stewia, ksylitol, maltitol, miód albo zwykły cukier). Od tego, którą substancję wybierzecie zależy też jej ilość. Np. nie wyobrażam sobie dodać pół szklanki stewi, która jest dużo słodsza od cukru. Zemdliłoby nawet największego miłośnika słodkości ;)Jeśli chodzi o cukier, czy miód. Takie maximum to około pół szklanki. Wtedy otrzymamy już naprawdę słodkie brownie :)Próbowałam robić też wersję tylko na dojrzałych bananach. Jest dość cierpka w smaku i wymaga jednak delikatnego dosłodzenia.
Sposób wykonania
  1. Wrzucamy fasolę (najpierw ją płuczemy), banany, proszek do pieczenia i kakao do miski i dokładnie blendujemy na gładką masę.
  2. Jajka ubijam trzepaczką i kiedy będą już "puszyste" dodajemy do reszty masy. Na końcu dolewamy olej i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Wykładamy masę do foremki "keksówki" (przy tej ilości składników wyjdą dwie takie foremki pełne brownie) lub na dowolną blaszkę wyłożoną papierem.
  4. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy nasze ciasto ok. 45 minut
  5. Gotowe brownie z fasoli można posmarować polewą z czekolady lub polewą z daktyli.
Opracowane na podstawie: Wiem co jem
Adapted from Wiem co jem
lekka przesada http://www.lekkaprzesada.pl/
brownie z fasoli

Polewa z daktyli
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 120 g daktyli
  2. 30 g kakao
  3. 30 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
  4. 30 ml wody
Sposób wykonania
  1. Miksujemy wszystkie składniki. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dodać więcej wody lub mleka.
Wskazówki
  1. Nie każdy sprzęt radzi sobie z miksowaniem daktyli. Daktyle przed zmiksowaniem dobrze najpierw przez kilka minut gotować w wodzie na wolnym ogniu — wtedy zmiękną.
Opracowane na podstawie: www.rabarbarowo.pl
Adapted from www.rabarbarowo.pl
lekka przesada http://www.lekkaprzesada.pl/
Prawda, że proste? Brownie z fasoli jest przepyszne i bardzo dobrze zaspokaja słodkie zachcianki 😉 Zasmakowało nawet męskiej części testerów smaku, także poważnie jest warte wypróbowania 🙂 

https://www.instagram.com/p/BaPNR5TAVx-/?hl=pl&taken-by=lekkaprzesada

 

  • Widziałam kilka razy przepis na brownie z fasoli, i ciągle sobie mówię, że bardzo chcę go zrobić, ale… wstyd się przyznać, ale jeszcze się do tego nie zabrałam. To na zdjęciach wygląda przepysznie! I ta polewa z daktyli też musi być super. No cóż… może się w końcu zbiorę i przestanę uciekać z kuchni 😀 😀 😀

    • Nie uciekaj z kuchni, bo to ciasto robi się super ekspresowo. Też długo się zbierałam, ale zajmuje dosłownie kilka minut. Wystarczy wszystko wrzucić do miski i dokładnie zmiksować, a polewę z daktyli wypróbuj koniecznie. Ja używam jej też do omletów, placków i wszelkich deserów 🙂

  • Wiele dobrego słyszałam o brownie z fasoli, muszę w końcu je kiedyś zrobić.

    • Naprawdę polecam, zwłaszcza że robi się je łatwo i szybko 🙂 Przy tym smakuje super i idealnie sprawdza się jako przekąska, nawet bez polewy 🙂

  • Pingback: YesWeekend#12 konsultant ślubny i pociągowa pomyłka | lekka przesada()